Burun Tıkanıklığı Nedir?
Solunum sisteminin ilk sırasında yer alan burun, içeriye girmesi gereken havanın akciğere ulaşmadan ıslatılıp nemlendirilmesi görevini üstlenir. Fakat bazı etmenlere bağlı olarak bu görevini yerine getiremez ve burun tıkanıklığı meydana gelir. Kaliteli uyku sürecini zorlaştıran burun tıkanıklığı, rahat nefes alıp verme fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesine sebep olur. Ayrıca kişinin koku alma duyusunun zayıflamasına yol açar.
Hayat kalitesini düşüren bu rahatsızlık başlarda önemsenmese de ilerleyen süreçlerde ciddi hastalıklara dönüşebilir. Mevsim geçişlerinden kaynaklı olarak alerji şeklinde ortaya çıkabildiği gibi, gribal enfeksiyonlar ya da kişinin yapısına bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Eğer burun tıkanıklığının sebebi alerjiye bağlı ise mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavisiz kaldığı zaman solunum yolu hastalıklarına dönüşebilir ve alerjik astım oluşabilir.
Alerjik Burun Tıkanıklığı Nedir?
Mevsim geçişlerinde, ilkbahar ve sonbahar aylarında artış gösteren polenler burun akıntısına ve burun tıkanıklığına sebep olmaktadır. Alerjiye bağlı olarak kendinin gösteren semptomlar, saman nezlesi olarak baş gösterebilir. Hayat kalitesi açısından tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Hamilelikte Yaşanan Burun Tıkanıklığının Sebepleri
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Burun tıkanıklığına sebep olan durumların başında soğuk algınlığı, alerjiler, sinüzit enfeksiyonları ve grip yer alır. Bunun nedeni burunda yer alan dokuların tahrip ya da tahriş olmasıdır. Örneğin, araba egzozundan çıkan duman burnu tahriş eder ve burun tıkanıklığına sebep olur. Bu gibi durumlara alerjik olmayan rinit adı verilir.
Bazı kişilerde burun tıkanıklığına bağlı olarak boğaz enfeksiyonu da görülebilmektedir. Burundan nefes alınması gereken durumlarda, burun filtresinden geçemeyen hava ağızdan alındığında boğaz enfeksiyonuna sebep olmaktadır. Bununla birlikte horlama, ağız kuruluğu ve uyku sorunları meydana gelebilmektedir.
Hormonal Değişimler
Grip
Alerjik Olmayan Rinit
Yüksek Tansiyon
Burun Polipleri
Mesleki Astım
Gebelik
Uyku Apnesi
Churg-Strauss Sendromu
Tiroit Bozuklukları
Sinüzit
Nazal Septum Deviasyonu
Burun Eti
Konka Şişmeleri
Saman Nezlesi
Alkol Tüketimi
Mevcut Olan Alerjiler
Soğuk Algınlığı
Mevsim Geçişleri
Baharatlı Besinler
Burunda Yabancı Nesne
Burun Tıkanıklığına Sebep Olan Durumlar
Hamilelik döneminde artan östrojen hormonu, burun içerisinde yer alan dokuların şişmesine ve burun içindeki salgı artışına sebep olur. Ayrıca doğum sonrasında vücuttaki kan dolaşımı da hacim olarak büyüme gösterir. Bununla birlikte kan damarları genişler ve burun mukozasının şişmesine sebep olur.
Burun Etinin Büyümesine Sebep Olan Etkenler Nelerdir?
Yetişkin kişilerde burun tıkanıklığına sebep olan durumların başında genellikle burun eti büyümesi diğer adıyla konka şişmesi yer alır. Burnun iç kısmındaki yan duvarlarda yer alan konkalar, havayı temizleyip ısıtır ve nemlendirilmesini sağlar.
Burun etlerinin şişmesine yol açan durumlar sigara kullanımı, hava kirliliği, alerji ya da sinüzt olabilmektedir. Bunların dışında bazı burun spreyleri de konkaların yapısını bozarak şişmesine yol açabilmektedir.
Bebek ve Çocuklarda Burun Tıkanıklığı
Küçük yaş gruplarında ve bebeklerde akciğer gelişimi devam ettiği için nefes alıp verme hızı normalden daha hızlıdır. Nefes alıp verme sıklığı dakikada 60 ve üzerine çıktığı zaman nefes darlığı görülebilir. Bu nedenle acil müdahale gerekmektedir. Bebeklerde görülen orta seviyedeki burun tıkanıklığı sık rastlanan bir problemdir. Bununla birlikte mukus artışı, mukozal sıvıdaki renk değişimleri, öksürme, burun çekme ve özellikle emerken beslenme sorunları oluşabilir. Rahatsızlığın devam eden günlerinde göğüste dolgunluk semptomları görülebilmektedir.
Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı; alerji, hava kuruluğu, hava kirliliği ya da gribal enfeksiyon kaynaklı olabilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı genel olarak 1 – 2 gün içerisinde geçebilmektedir. Bu süre devam ederse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Astım,
Prematüre doğum,
Zatürre (pnömoni),
Doğum sonrası geçici takip (solunum sıklığının artması),
Bronşiolit,
RSV virüsü,
Nezle,
Kistik Fibrozis
Bebeklerde görülen burun tıkanıklığında göğüste dolgunluğa sebep olabilecek rahatsızlıklar arasında yer alan durumlar;