![](https://static.wixstatic.com/media/0ffd4a_c1faca682eeb4d1abf6db18e378c25d8~mv2.jpg/v1/fill/w_1920,h_1280,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/0ffd4a_c1faca682eeb4d1abf6db18e378c25d8~mv2.jpg)
Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti)
En sık görülen kulak deformitesi kepçe kulak olarak bilinir. Kulak kıvrımlarının yeterli olmaması ve kıkırdakların gevşek olması kepçe kulak bozukluğuna sebep olabilir.
![kepce-kulak-ameliyati.jpg](https://static.wixstatic.com/media/0ffd4a_032bb67d030947be91fa62efe9ac269d~mv2.jpg/v1/fill/w_710,h_400,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/0ffd4a_032bb67d030947be91fa62efe9ac269d~mv2.jpg)
Kepçe Kulak Nedir?
Kulakta şekil bozukluğu türlerinden biri olarak sıklıkla karşımıza çıkan kepçe kulak ya da diğer adı ile yelken kulak sorunu iki temel sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu sebepler, kulak kıvrımlarının yeterli olmaması ve kıkırdakların gevşek olmasıdır. Kulak arkasında kafatası ile 30 dereceden fazla açılanma yapan ve gevşek bir yapıda olan kulak, öne ya da yan tarafa doğru eğilme gösterebilir. Kepçe kulak, genel olarak her iki kulakta oluşabildiği gibi bazı durumlarda tek kulakta da görülebilmektedir. Saçları ile kulaklarını gizleyebilen kadınlar için bir çözüm yolu bulunabilse de, erkekler için bu her zaman mümkün olmamaktadır.
Sosyal hayatta kepçe kulak sorununun yol açtığı psikolojik etkiler göz önünde bulundurulduğunda ciddi durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka düzeltilmesi gereken önemli bir konudur. Modern tıbbın geliştiği günümüzde, bu problem estetik operasyonlar sayesinde kolayca çözümlenebilmektedir.
Kepçe Kulağa Sebep Olan Durumlar Nelerdir?
İlk olarak genetik faktörlü doğumsal bir sorun olarak ortaya çıkan kepçe kulak; özellikle anne ve babada var ise kişide görülme olasılığı yüksektir. Bu soruna yol açan sebepler ise şu şekildedir;
-
Kulağın arkasında bulunan kemik ile kulak kepçesi arasındaki açının 30 dereceden fazla olması,
-
Kulak bölgesindeki kıkırdakların gevşek bir yapıda bulunması,
-
Kulak kepçesinin üst tarafında bulunan kıvrımların olmaması,
-
Kulak kepçesinin düz bir yapıda bulunması.
Kepçe Kulak İle Birlikte Ortaya Çıkan Sorunlar
Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülen kepçe kulak, vücut için ciddi bir rahatsızlığa yol açmaz. Estetik bir kaygıdır. Buna bağlı olarak bir hastalık gibi değerlendirilmemektedir. Yine de estetik görünüm açısından, kişilerde benlik saygısının azalmasına ve özgüven eksikliğine yol açmaktadır. Günümüzde kepçe kulak, tıbbın gelişmesi ile birlikte modern teknikler kullanılarak kolayca tedavi edilmektedir. Böylece bireylerin, sosyal hayatlarında daha iyi bir yaşam sürdürmeleri için kepçe kulak ameliyatı önemli bir konudur.
En Sık Görülen
Kepçe Kulak Deformiteleri
![](https://static.wixstatic.com/media/0ffd4a_e98c50db34694e04be98bcb1d542f5dc~mv2.jpg/v1/fill/w_435,h_223,al_c,lg_1,q_80,enc_avif,quality_auto/0ffd4a_e98c50db34694e04be98bcb1d542f5dc~mv2.jpg)
En sık görülen kulak deformitesi kepçe kulak bozukluğu olarak bilinir. Kulak kıkırdaklarının zayıflaması ya da aşırı gelişmesinden kaynaklanabilmektedir.
Kulak kepçesinin üst kısmının zayıflamış olması, dışa dönük ya da düz olması kepçe kulak olarak isimlendirilir. Kepçe kulak bozukluğunun hafif ve şiddetli olarak iki derecesi bulunur. Hafif derecede genellikle anti – helix kıvrımı oluşmamaktadır ve kulağın üst kısmında dışarıya doğru açılma gözlenir. Bunun sebebi kıkırdakların zayıflamasıdır. Şiddetli derecede ise kıkırdak tam olarak geliştiği için ameliyat zorlayıcı olmaktadır.
Bir diğer kulak kepçesi anomalisi ise, halk dilinde fincan kulak denilen kepçe ortasındaki çukur kısmına şeklini veren kıkırdak dokunun (konkal kartilaj) normalden büyük ya da derin olması durumudur. Bu bozuklukta kulak kıvrımları (antiheliks) tamdır ve kulak aşırı şekilde gelişmiştir. Kulak dışa dönüktür ve olduğundan büyük gözükür. Bazı durumlarda kepçe kulak ve fincan kulak bir arada olabilir; kıvrımlar gelişme göstermemişken, konkal kıkırdak da aşırı gelişmiş durumda bulunabilir.
Sık görülen diğer bir deformite ise kulak memesindeki (aurikula lobülü) aşırı gelişimdir. Her hastanın kulak yapısı kendine özgü olduğu için kulak incelenmeli ve hastaya özel bir plan yapılarak işleme başlanmalıdır. Bazı hastalarda problem hafif olmakla birlikte ip kullanılarak germe yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Bazı hastalarda ise bu yöntemden sonuç alınamayacağı için hiç uygulanamamaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Kepçe kulak ameliyatı esnasında ve sonrasında işitmede azalma ya da işitme kaybı görülmez. Operasyon sırasında lokal anestezi yapılan hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilebilir. Kepçe kulak ameliyatının pansuman süreci bir hafta sürmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci toplam 4-6 hafta sürer ve bu süre boyunca hastalar bandana kullanarak kulaklarını dış etkilerden korumalıdır. Bu süreç sonunda kulak kepçesi doğal bir görünüme kavuşur ve hastalar normal hayatlarına devam ederler.
Kepçe Kulak Ameliyatı İçin Doğru Zaman Nedir?
Kulak kepçesi gelişimi doğumdan itibaren 14 yaşa kadar devam etmektedir fakat kulak kepçesi yetişkin boyutunun %90’ına 3 yaş civarında ulaşır. Bu ameliyat için çocuğun 3 yaşını doldurmuş olması yeterlidir. İdeal zaman okul çağı öncesi olarak önerilmektedir ancak cerrahi için bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Bununla birlikte ileri yaşlarda kulak kıkırdağı sertleşeceği için şekillendirmek daha zahmetli bir hal alacaktır.