top of page

Paranazal Sinüs Cerrahisi

Ekran Alıntısı_edited.jpg

Paranazal Sinüs Cerrahisi

Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı burun akıntısı 10 gün içinde geçer, 10 günden uzun süren burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı varlığında akut bakteriyel sinüzitten şüphe edilir ve detaylı kulak burun boğaz muayenesi gerekir. Eğer akut sinüzit 12 haftadan uzun süre boyunca devam ediyorsa artık hasta 'Kronik Rinosinüzit' hastasıdır ve eğer antibiyotik tedavisine cevap alınamıyor ise sinüs cerrahisi ile enfeksiyon tedavi edilir. 

Bazı hastalarda da paranazal sinüslerden kaynaklanan et büyümeleri (nazal polip) görülebilmektedir. Nazal polip allerjik rinit zemininde gelişebildiği gibi alerjiden bağımsız gelişen nazal polip çeşitleri de vardır. Nazal polibin karakterine ve medikal tedaviye cevabına göre değişiklik göstermekle birlikte bu hastalarda sıklıkla cerrahi tedavi uygulanması gerekebilmektedir.

          Yaklaşık olarak 2 saat kadar süren endoskopik sinüs cerrahisi,  genel anestezi ile yapılır. Hasta genellikle 1 gece hastanede kalarak ameliyat sonrası gün taburcu olur. Burun içi temizliği için bir ay boyunca burun yıkama solüsyonu kullanılır. 

 

Sinüzit Sebeplerinden Polip Nedir?

burunda polip.PNG

Burun boşluğunda yan duvarlarda sinüslere açılan delikler bulunur. Bu bölgede sinüs içinden burun boşluğuna ödemli sinüs mukozası sarkmasına polip denir. Kronik enfeksiyon, alerji, ya da yapısal olarak ortaya çıkabilen polipler, sinüs içeriğinin burna boşalmasını engelleyerek burun iltihaplarının kronik hale gelmesine ve burun tıkanıklığına yol açabilmektedir. Ayrıca ailesel sebeplerden de meydana gelen polipler, kistik fibrozis ve astım gibi bazı kronik hastalıklar sonucunda da oluşabilmektedir.

Polipler Sebebiyle Görülen Olumsuz Etkiler

Polipler burun tıkanıklığı ile birlikte horlama, baş ağrısı, uyku apnesi, boğaz enfeksiyonu ve koku almada zorluk sorunlarını da beraberinde getirebilmektedir. Aynı zamanda nezle ve gribal enfeksiyonların kişide daha uzun süre devam etmesine yol açmaktadır.

 

Polipler Ameliyat Gerektirir Mi?

Eğer polipler büyükse endoskopik olarak sinüs cerrahisi ile tedavi edilebilmektedir. Bu yöntem ile cilt kesisi yapılmaksızın, burnun fizyolojik yapısı korunarak polipler alınır ve tıkalı sinüs ağızları genişletilir. Böylece sinüs içindeki iltihap temizlenir ve ileride oluşabilecek bir sinüzit durumunda sinüs içeriğinin kolayca buruna boşalabilmesi sağlanmış olur.

Endoskopik sinüs cerrahisi ile temizlenen polipler, eğer alerji zemininde gelişiyor ise tekrar etme riski taşırlar. Bu nedenle ameliyat sonrası düzenli kulak burun boğaz kontrolü önemlidir. Fakat kistik fibrozis, astım ya da aspirin alerjisi gibi hastalıklara bağlı gelişen poliplerde sinüs cerrahisi ile  başarı oranını düşürmektedir. Kronik hastalığı olan hastalarda ilk olarak ilaç tedavisi daha sonrasında ise sık kontrol ile birlikte yeniden polip oluşumu engellenebilir.

Sinüzit Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

          Ameliyat sonrasında yapılacak olan pansumanlar çok önemlidir. Burun içinin temizlenmesi ve pansumanların düzenli şekilde yapılması gerekmektedir. Paranazal sinüs cerrahisi sonrası ilk etapta, haftada iki kez pansuman yapılmalıdır. Daha sonrasında burun içindeki mukozanın iyileşme ve düzelme seyrine göre doktorunuzun belirlediği sürelerde kontrole gelmek gerekmektedir.

Burun Tıkanıklığının En Sık Sebepleri

bottom of page