top of page

Ses Teli Cerrahisi

Gırtlak boşluğunda bulunan ses telleri, kıkırdak yapı içerisinde yatay şekilde uzanan iki adet gergin mukozalı zardan oluşmaktadır. Ses telleri farklı frekanslarda titreşerek sesin oluşmasını sağlarlar. Ses tellerinin yaralanmalara karşı korunması önemlidir. Çünkü sesin sağlıklı olması, ses kalitesini de etkilemektedir. Ayrıca ses tellerinin birbirlerine çarpması sırasında, sesi zorlamak zaman içerisinde sürtünme sebebiyle ses tellerinde doku bozulmaları ve tahrişe yol açabilir. Uzun süre boyunca sesin yüksek şiddette ve yanlış şekilde kullanılması ses tellerinde bozulmaya neden olabilir. Ses telindeki doku bozulmalarına ses teli nodülü adı verilir.

Ekran Alıntısı.PNG

Ses Teli Nodülleri

Ses teli nodülleri ses tellerinin karşılıklı olarak birbirine çarpması sebebiyle oluştuğu için, genellikle karşılıklı olarak iki ses telinde birden görülür. Mikroskop bakı altında ses teli nodülleri nasıra benzer. Şarkıcı nodülü veya şarkıcı düğümü olarak da adlandırılabilirler.

Yüksek sesli konuşma gerektiren ortamlarda ya da yoğun olarak sigara içilen ortamlarda bulunma, reflü problemi, sinüzit, alerji ve sürekli alkol kullanımı ses tellerinde nodül oluşmasına sebep olabilir. Profesyonel meslek hayatında seslerini çok kullanan kişiler, ses sanatçıları, çağrı merkezi çalışanları, öğretmenlerde ses teli nodüllerinin görülme olasılığı yüksektir.

Ses Teli Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Birçok hastalıkta olduğu gibi erken tanı, ses teli hastalıklarında da oldukça önemlidir. Boğazda kuruluk hissi, şişme, ses kısıklıkları, yutkunmada ve nefes almada zorluk şeklinde kendini gösteren ses teli hastalıklarının cerrahi tedavisi mikroskobik bakı altında yapılmaktadır. Ses teli ameliyatı sırasında, ses tellerinin bulunduğu bölgeye girilerek polip ya da kist oluşumları varsa alınır. Sıklıkla cilt kesisi yapılmasına gerek olmaz. 

Ses Teli Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Ses teli ameliyatı sonrasında ses tellerinin iyileşmesi için ses istirahati önemlidir. Bu sayede ses telleri birbirine daha az temas edeceği için iyileşme süreci daha kolay geçecektir.

bottom of page